Internasjonale tungvektere investerer 170 millioner kroner i norske Hydrogen Mem-Tech
PDFInternasjonale tungvektere investerer 170 millioner kroner i norske Hydrogen Mem-Tech
AP Ventures, Yara Growth Ventures, Shell Ventures, Saudi Aramco Energy Ventures og SINTEF Venture viser tillit og investeringsvilje overfor Hydrogen Mem-Tech. Selskapets teknologi skiller hydrogen fra biogass og naturgass, og kapitalen vil sette fart på kommersialiseringen og veksten i årene som kommer.– Vi er både stolte og utrolig ydmyke over å ha sikret oss det som vil være en av de største kapitalinvesteringene i et norsk teknologiselskap i startgropa de senere årene, sier Thomas Reinertsen, administrerende direktør i Hydrogen Mem-Tech.
Etter bare ett år i den kommersielle fasen har det Trondheims-baserte selskapet fått både oppmerksomhet og frisk kapital fra store norske og internasjonale aktører.
Hydrogen Mem-Tech har utviklet en teknologi som produserer ren hydrogen av biogass og naturgass, samtidig som CO2 og andre restgasser fanges og deretter kan brukes eller deponeres. Palladium er et hydrogenselektivt metall, og HMTs membranteknologi bygger på mer enn tjue års SINTEF-forskning. Utprøvingen av teknologien har vært omfattende og har pågått over flere år.
En unik kombinasjon av investorer
– Vi er svært fornøyd med at vi får en solid kombinasjon avindustrielle og finansielle muskler med på laget, sier Thor Egil Five, styreleder i Hydrogen Mem-Tech. –Jeg er sikker på at de nye investorene vil være til hjelp når teknologien vår skal ut i verden. Jeg er også ekstra stolt over at så mange av dem som investerte i teknologien på et tidlig tidspunkt, fortsatt er med oss. Dette er en viktig milepæl for selskapet, og medarbeiderne står parat til å levere på forventningene, fortsetter Five.
Ledende hydrogenfond i front
– Vi er glade for å ha ledet investeringsrunden for Hydrogen Mem-Tech sammen med en sterk gruppe medinvestorer. Som en etablert investor i verdikjeden for hydrogen forstår vi det spennende potensialet som ligger i denne teknologien. Her ligger det muligheter for karbonfjerning i bransjer og fremkomstmidler der utslippsreduksjon har vært vanskelig», sier Andrew Hinkly, ledende partner i AP Ventures.AP Ventures er et ledende venturefond dedikert til hydrogensegmentet. Fondet investerer globalt i hele verdikjeden for hydrogen, fra produksjon til transport, lagring og bruk.
Yaras investeringsselskap for oppstartsbedrifter, Yara Growth Ventures, er også en av de nye investorene.
– Vi tror denne lovende teknologien som er utviklet i Norge, vil bidra til etablering av ny norsk industri og være med på å øke bruken av hydrogen og ammoniakk. Dette er én av flere investeringer vi planlegger i Norge, sier Stian Nygaard, investeringsdirektør i Yara Growth Ventures.
Globale energikjemper satser på hydrogen
De to energiselskapene Shell og Saudi Aramco ønsker også å satse på Hydrogen Mem-Techs teknologi.– Som selskap har vi ambisjon om å sette fart på hydrogenøkonomien. HMTs teknologi er en muliggjører for bruken av hydrogen og ammoniakk, og bidrar til fremgang samfunnet trenger for å realisere en renere energifremtid.Vi gleder oss til å hjelpe dem på veien videre og utforske mange mulige bruksområdene i forskjellige typer industri», sier Bilal Ahmad, ansvarlig for risikokapital i Shell Ventures.
– For Saudi Aramco Energy Ventures er denne investeringen i HMT svært strategisk. Teknologier for hydrogenproduksjon og karbonfangst er særdeles viktig for Aramco, og vi ser frem til å samarbeide med HMT og ta i bruk deres unike membranteknologi, og dra nytte av fordelene de vil gi oss, sier Richard Riggs, investeringsdirektør i Saudi Aramco Energy Ventures.
SINTEF har vært med fra starten
– Vi er svært glade for å kunne bidra i denne høyt respekterte og faglig sterke risikokapitalgruppen, slik at HMT kan komme ett skritt nærmere kommersiell suksess. Teknologien bak produktet er lisensiert fra SINTEF. Investeringen i HMT støtter opp om vår visjon – «Teknologi for et bedre samfunn» – hvor vi investerer i selskaper med teknologi fra SINTEF, sier Asle Jostein Hovda, investeringsdirektør i SINTEF Venture.Hydrogen Mem-Techs unike teknologi kan brukes på både små og store installasjonen og har den fordelen at den er plasseffektiv og har lave driftsutgifter. I en verden der behovet for rask overgang til utslippsfrie energikilder er enorm, kan selskapets teknologi være et svært viktig bidrag. De nye investorene gjør det mulig for selskapet å realisere det som tidligere var en femårsplan, i løpet av de to neste årene.
I gang med storstilt rekruttering
– Vår ambisjon er å være en spydspiss i det grønne skiftet. Med en solid kapitalbase og flere av verdens ledende aktører i ryggen, kan Trondheim bli et kraftsentrum innen internasjonal miljøteknologi. Vi trapper nå opp driften og er nå i full gang med å rekruttere, slik at vi kan etablere et sterkt kompetansemiljø innen hydrogenteknologi, sier Reinertsen som ønsker å rette en takk til det norske virkemiddelapparatet.Offentlig finansiering har vært utløsende
Thomas Reinertsen ønsker å takke det det norske virkemiddelapparatet som har bidratt til selskapets vekst.– Hydrogen Mem-Tech har mottatt støtte fra Gassnova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet i utviklingen av teknologien. Gjennom offentlig finansiering har vi fått den støtten vi trengte for å kommersialisere teknologien. Nå tar vi et stort skritt videre og vi forsker også på muligheten for om teknologien kan omdanne ammoniakk til hydrogen, og slik bidra til å løse utfordringen med transport av hydrogen. Hvis vi lykkes, vil det være et solid gjennombrudd som virkelig kan sette fart på det grønne skiftet», sier Reinertsen.
Gjennom CLIMIT-programmet (et program som støtter utvikling av CCS-teknologi) har Gassnova støttet utviklingen av palladium-membranteknologien fra lab til felt.
– Å se utviklingen og modningen av teknologien i løpet av disse årene har vært både interessant og spennende. Hydrogen Mem-Tech er et glimende eksempel på hvordan fokusert samarbeid mellom industri og forskningsmiljøer kan sikre et raskere løp mot kommersialisering.Det videre løpet er en viktig satsing innenfor en teknologi som kan ha flere viktige anvendelsesområder i det grønne skiftet, sier Jørild Svalestuen fra CLIMIT-programmet.